BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN ERSOY: "ŞİLE, ALAÇATI GİBİ BİR ATMOSFERE KAVUŞABİLİR"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul’un Şile ilçesine gitti.

Bakan Ersoy, Şile’nin kısa tatil sezonunun iyi bir şehir planlamasıyla uzatılmasının mümkün olduğunu belirterek "İlçeye özgü yatay bir mimariyle Şile, Alaçatı gibi bir atmosfere kavuşabilir" dedi. Akşam saatlerinde de İstanbul’da düzenlenen ‘Turizm Dünyası Kadıköy’de Buluşuyor’ etkinliğine katılan Bakan Ersoy, turizmde 2023 hedeflerine ulaşılabilmesine yönelik çalışmaları anlattı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un Şile ilçesinde AK Parti İlçe Seçim Merkezi, Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.

Şile Yeryüzü Pazarı'nı gezen Bakan Ersoy, Şile Bezi El Sanatları Merkezi'nde yetkililerden bilgi aldı. 

Bakan Ersoy’a, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Cumhur İttifakı'nın Şile Belediye Başkan Adayı İlhan Ocaklı, AK Parti, MHP ve BBP ilçe başkanları eşlik etti.

Şile’de bir otelde sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Ersoy, turizmcilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi.

"Sahil bandının geliştirilmesi lazım"

Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Şile'nin bir turizm kasabası olduğunu belirterek, "Geliştirilen projelerin birçoğunu belediye başkanlığı ile destekleyeceğiz. En önemli şey, butik turizmin yaygınlaştırılması. Hem tabana yayılmış olacak hem de herkesin turizmden bir pay alması sağlanacak. Bireysel konsept katacağınız için tadı tuzu da farklı olacak, turizmin cazibesini artıracak. Sahil bandının çok doğru planlanması ve biraz daha geliştirilmesi lazım." dedi.

Şile'nin çok güzel bir sahil bandına sahip olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, sahildeki araç trafiğinin kontrol altına alınarak geliştirilebileceğini söyledi.

Bakan Ersoy, Şile'deki kısa tatil sezonunun çok iyi bir şehir planlamasıyla uzatılabileceğini anlatarak, ilçeye özgü yatay bir mimariyle Şile'nin Alaçatı gibi bir atmosfere kavuşabileceğini dile getirdi.

Bakan Ersoy ayrıca, ilçenin şehre çok yakın olmasının getirdiği bazı dezavantajların da sokak sağlıklaştırmalarına ağırlık verilerek giderilebileceğini ifade etti.

Akşam saatlerinde ise İstanbul’da düzenlenen "Turizm Dünyası Kadıköy'de Buluşuyor" etkinliğine katılan Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizm hedeflerini yükseltme kararı aldıklarını ve 2023 turist hedefini 70 milyona çıkardıklarını açıkladı.

Turizm gelirlerinde de hedefin büyüdüğünü aktaran Ersoy, şöyle devam etti:

"Bir, bu rakamları yakalayabilmek için mevcut turizm bölgelerinde maksimum verimlilik sağlamamız gerekiyor. İki, Türkiye'deki turizm alanlarını 81 vilayete yaymamız gerekiyor. İkisi için de paralel bir çalışma yürütüyoruz. İstanbul biliyorsunuz, Türkiye açısından çok önemli bir turizm destinasyonu. Türkiye'ye gelen turistlerin 3'te 1'i İstanbul'da, 3'te 1'i Antalya'da, 3'te 1'i de diğer şehirlerimizde konaklıyor. Ayrıca İstanbul'da dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var; İstanbul'a gelen turist kadar bir turist sayısı da havalimanı üzerinden aktarmalı başka bir ülkeye geçiyor. Yani 13-14 milyon yolcu aktarmalı bir şekilde havalimanından başka bir ülkeye geçiyor. Bu açıdan İstanbul Havalimanı ve İstanbul çok önemli, tamamen konsantre olmamız gereken bir şehir."

Bakanlıktan projelere yatırım ve tanıtım desteği

Bakan Ersoy, doğduğu Kadıköy'de 30 yıldan fazla yaşadığını belirterek, Kadıköy'ün bugüne kadar ticaretten çok oturulan ve yaşanılan bir merkez olarak kullanıldığını anlattı.

İstanbul'daki finans merkezinin Anadolu yakasına konuşlandırılmasının İstanbul açısından büyük avantaj olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, bu gelişmenin Anadolu yakasındaki ticari turizme de fayda sağlayacağını ifade etti.

Bakan Ersoy, özellikle müze ve kütüphaneler başta olmak üzere Kadıköy'deki projelerin hayata geçirilmesi konusunda bakanlık olarak yatırım ve tanıtım desteği sağlayacakları bilgisini verdi. İlk adımları atılan Turizm Geliştirme Fonu'na dikkati çeken Mehmet Nuri Ersoy, şunları kaydetti:

"Şu anda dünyada en büyük turizm geliri elde eden ilk 10 ülkeye baktığınızda, bunun 7'sinde Turizm Geliştirme Fonu benzeri bir fonun olduğunu görüyorsunuz. Turizmde gelirler konusunda hak ettiği yerin üzerinde olan ülkeleri incelediğinizde, onlarda da Turizm Geliştirme Fonu olduğunu görüyorsunuz. Biz de bu fonu inşallah çok kısa bir süre içerisinde, yaz sezonu başlamadan önce hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz."

Bakan Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu'nun, gerekli altyapı çalışmaları yapıldığında Kadıköy gibi bölgelerin tanıtımında büyük rol alacağına işaret ederek, fonun görevlerinden birinin de şehirleri uluslararası marka haline getirecek büyük etkinlikleri desteklemek olduğunu belirtti.

Turizm meslek liselerini kolej statüsüne getiren projenin bu yıl hayata geçirileceğini anlatan Bakan Ersoy, "Öğrenci açısından turizm meslek liselerini cazip hale getirmemiz gerekiyor. Turizm meslek liselerinden mezun olmuş öğrencilerin de sektör tarafından cazip görülmesi gerekiyor. İki tarafın isteklerini karşılayacak bir formülle bu işi çözdük." dedi.

“Turizm meslek liselerinde 3 dil bilen öğrenciler yetiştirilecek”

Bakan Ersoy, söz konusu okulların yeni dönemde seçerek öğrenci alacağının altını çizerek, "İngilizce ve Rusça mecburi lisan haline getiriliyor. Almanca, Fransızca, Çince ve Arapçadan herhangi bir tanesi de seçmeli lisan olarak eğitim verilecek. Yani turizm meslek lisesi öğrencileri iki lisanı çok iyi, bir lisanı iyi derecede öğrenmeye başlayacak." diye konuştu.

Yeni uygulamanın, ilk etapta 76 turizm meslek lisesinin 11'inde başlayacağını ifade eden Bakan Ersoy, turizm meslek lisesi sayısının da ihtiyaç kadar çoğaltılacağını söyledi.

Bakan Ersoy, 2023 yılında 200 bin civarında öğrenciye turizm alanında sezonluk istihdam yaratacaklarını anlattı.

"Turizm meslek kolejlerinden mezun olan öğrencilerin içinden başarılı olanların gastronomi ağırlıklı fakültelerde oteller tarafından burslu okutulması şeklinde bir operasyonu da hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde bununla ilgili çalışmaları tamamlayıp açıklayacağız." diyen Bakan Ersoy, bu yöntemle geleceğin genel müdür adaylarını yetiştireceklerini aktardı.

Bakan Ersoy, İstanbul'da 2020 itibarıyla cruise gemisi trafiğinin artacağını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni bir cruise limanı için de bir yer mutabakatı yapmaya çalışıyoruz. Alternatif yeri de tespit ettik. Ulaştırma ve Çevre Bakanlıklarımızla son bir mutabakat yaptıktan sonra o yeri de ilan edip onunla ilgili yatırım çalışmalarına başlayacağız. Oradaki hedefimiz 2021 yılına kadar İstanbul'a çok geniş kapasiteli, yeni bir cruise limanını hayata geçirmek. Cruise, İstanbul için hayati önem taşıyor."


(10.03.2019)

  • şile1.jpeg
  • şile10.jpeg
  • şile11.jpeg
  • şile12.jpeg
  • şile13.jpeg
  • şile14.jpeg
  • şile2.jpeg
  • şile3.jpeg
  • şile4.jpeg
  • şile5.jpeg
  • şile6.jpeg
  • şile7.jpeg
  • şile8.jpeg
  • şile9.jpeg
  • şile20.jpeg
  • şile21.jpeg
  • şile22.jpeg
  • şile23.jpeg
  • şile24.jpeg
  • şile25.jpeg
  • şile26.jpeg
  • kdky11.jpeg
  • kdky12.jpeg
  • kdky14.jpeg
  • kdky2.jpeg
  • kdky3.jpeg
  • kdky6.jpeg
  • kdky9.jpeg