BOLU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bayramlar, Kandiller

Dini bayramımız olan Kurban bayramı dini vecibelere göre kutlanmaktadır. İhtiyaç sahiplerine et dağıtılır. Ramazan bayramına üç ay kala her evde hareket başlar. Dileyen üç ay orucuna başlar veya üç gün oruç tutar. Şaban ayının on beşinden sonra temizlik başlar. Camlar silinir, çamaşırlar yıkanır. Ramazana hazırlanırken kadınlar toplanıp yufka açarlar. Ramazanda Kuran okunur, mukabeleye gidilir. Her evde öncelikle ihtiyaç sahipleri iftar yemeğine alınır ve yardım edilir. Ramazanın simgesi haline gelmiş iftar topu, sahurda çalınan davul olduğu gibi bir de Ramazan pidesi vardır. İftardan önce kahvaltılık çıkartılır ve çorba, pilav, dolma, et yemeği, komposto, tatlı, salata yapılır. Çok eskilerde Ramazan ayında Karagöz oynatıldığı, dışarıdan gelen cambaz ve kuklaların çok rağbet gördüğü anlatılmaktadır.  Sahurda genllikle keşli cevizli makarna yenilmektedir.

Kandillerde hamurdan lokma dağıtılır. Lokma genellikle katı üzüm pekmezi (bulama) ile birlikte tüketilir.